Mattas i Finby

På gården Mattas i Finby bor Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson med döttrarna Vendla, Vera och Vivan.
På gården hålls några mjölkkor och av deras mjölk tillverkas  olika mejeriprodukter i gårdsmejeriet. Under 2024 har dock våra egna kor paus i mjölkproduktionen och mjölken till mejeriprodukterna köps från två närliggande mjölkgårdar. 
Det finns en gårdsbutik där gårdens produkter säljs och ett gårdscafé öppnar på somrarna (år 2024 öppet bara i juli) där det serveras olika hemlagade bakverk, lättare luncher och gårdens glass.
Från och med sommaren 2023 kan vi också erbjuda boende i en nyrenoverad liten lägenhet här på Mattas. Det finns 2 sängar och en bäddsoffa och går att bokas via airbnb där boendet heter ”Mattas i Finby”. 
Det finns flera olika sorters djur att titta på vid besöket här. Förutom korna och deras kalvar, finns några Ålandsfår, islandshästar, höns och kaniner.
Förutom verksamheten vid själva gårdskärnan så bedriver Jennifer och Lars-Johan jordbruk och odlar spannmål, lök, potatis till vidareförsäljning samt hö och ensilage till de egna djuren. Vi har också en liten grönsaksodling främst till husbehov på gården.

Människorna på Mattas

Jennifer Sundman

Jennifer är utbildad Husdjursagronom och har en Master in animal science-examen från Sveriges Lantbruksuniversitet (2008-2013). Är mathantverkare genom en finlandssvenskt projekt som hette Kustens mat (2016-2017). Har även gått flera kortare ystningsutbildningar hos Eldrimner (under 2013-2019) och en distansutbildning i Permakultur och regenerativ odling vid Novia yrkeshögskola (2020-2021).

Jennifer är intresserad av allt som har med gårdslivet på Mattas att göra! Familj, djur, natur, odling, mathantverk, hantverk, bygdehistoria, byggnadsvård, hållbarhet m.m. Hästar och ridning är också ett stort intresse. 

Lars-Johan Mattsson

Lars-Johan är utbildad Ekonomagronom från Sveriges Lantbruksuniversitet (2007-2012) och mathantverkare genom en finlandssvenskt projekt som hette Kustens mat (2016-2017).

Lars-Johans intresse är främst jordbruk, men han gillar också att laga mat och att baka när sötsuget faller på.

Vendla Mattsson född 2013, Vera Mattsson född 2016 och Vivan Mattsson född 2019.