Mattas i Finby

På gården Mattas i Finby bor Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson med döttrarna Vendla, Vera och Vivan.
På gården hålls några mjölkkor och av deras ekologiska mjölk tillverkas många olika mejeriprodukter i gårdsmejeriet.
Det finns en gårdsbutik där gårdens produkter säljs och ett gårdscafé öppnar på somrarna (under juli och första halvan i augusti) där det serveras olika hemlagade bakverk, lättare luncher och gårdens glass.
Från och med sommaren 2023 kan vi också erbjuda boende i en nyrenoverad liten lägenhet här på Mattas. Det finns 2 sängar och en bäddsoffa och går att bokas via airbnb där boendet heter ”Mattas i Finby”. 
Det finns flera olika sorters djur att titta på vid besöket här. Förutom korna och deras kalvar, finns några Ålandsfår, islandshästar, höns och kaniner.
Förutom verksamheten vid själva gårdskärnan så bedriver Jennifer och Lars-Johan jordbruk och odlar spannmål, lök, potatis till vidareförsäljning samt hö och ensilage till de egna djuren. Vi har också en liten grönsaksodling främst till husbehov på gården.

Människorna på Mattas

Jennifer Sundman

Jennifer är utbildad Husdjursagronom och har en Master in animal science-examen från Sveriges Lantbruksuniversitet (2008-2013). Är mathantverkare genom en finlandssvenskt projekt som hette Kustens mat (2016-2017). Har även gått flera kortare ystningsutbildningar hos Eldrimner (under 2013-2019) och en distansutbildning i Permakultur och regenerativ odling vid Novia yrkeshögskola (2020-2021).

Jennifer är intresserad av allt som har med gårdslivet på Mattas att göra! Familj, djur, natur, odling, mathantverk, hantverk, bygdehistoria, byggnadsvård, hållbarhet m.m.

Motto:  ”Allt går bara man vill”, ”Vad du än gör, gör det ordentligt” och ”Allt brukar bli bra även om det inte blir som planerat”.

Lars-Johan Mattsson

Lars-Johan är utbildad Ekonomagronom från Sveriges Lantbruksuniversitet (2007-2012) och mathantverkare genom en finlandssvenskt projekt som hette Kustens mat (2016-2017).

Lars-Johans intresse är främst jordbruk, men han gillar också att laga mat och att baka när sötsuget faller på.

Motto: ”Man måste vara realistisk”

Vendla Mattsson född 2013, Vera Mattsson född 2016 och Vivan Mattsson född 2019.

Josefine Blomqvist

Josefine har jobbat hos oss sedan hösten 2016 och är gårdens enda heltidsanställda. Josefine är minst lika insatt i mejeriarbetet som Jennifer och tack vare henne kan vi hålla igång mejeriproduktionen trots småbarn, mjölkkor och jord-och skogsbruk som också kräver sin tid.

Josefine är kock från Ålands Yrkesgymnasium (2011-2014) och har också gått en musikalutbildning vid Stockholms Musikpedagogiska Institut (2015-2016).

Intressen är sång, dans, bakning, djur och natur.

Motto: ”Behandla andra så som du själv vill bli behandlad”